Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A középkor a Római Birodalom (I.u.476-os) bukásával veszi kezdetét, és egészen Amerika (I.u.1492-es) felfedezésével ér véget. - Európa magazin
részletek »

Európa történelme - Középkor

Az Európa Tuti Magazin szeretné megismertetni látogatóival jobban kontinensünk múltját, jelenét és jövőjét. Politikai hírek, legújabb törvények, legfrissebb hírek találhatóak mindig az oldalon. Magyarország 2011. jan. 1-jével lett az EU soros elnöke.
Európa magazin
Itt vagy: Európa magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Európa történelme - Középkor
Európa történelme - Középkor
Posán László: A középkori Európa. Európa fogalma a középkorban terjedt el. E könyv átfogó képet mutat, színes képekkel illusztrálva e korszakról.
A középkor a Római Birodalom (I.u.476-os) bukásával veszi kezdetét, és egészen Amerika (I.u.1492-es) felfedezésével ér véget.
Az I.u. 520: - Konstantinápoly lesz az egykori Római Birodalom keleti felének fővárosa. Justinianus bizánci császár megpróbálja visszaszerezni a Nyugat-római birodalmat, ám ez nem sikerül. Feleségével újjáépítik Konstantinápolyt, és modernizálják a római jogokat. Miközben a Nyugat-római birodalom összeomlik, a Bizánci Birodalom még egy évezredig fent marad.

I.u. 732: - Európában feltartóztatják az iszlám erőlenyomulást. A nagy frank hadvezér, Martell Károly (a ,,Pöröly,,), a poiters-i csatában megállítja a Franciaország elleni arab inváziót.

I.u. 800 körül: - A kelet-európai szláv törzsek egyesülésében a Svédországból való viking kereskedőharcosok fontos szerepet játszanak.

I.u. 850: - Az első orosz államok megalapítása Kijev és Novgorodban.

I.u. 900: - A vikingek letelepednek Normandiában. később normanokként válnak ismerté.

I.u. 962: - I. Ottó német király, aki hatalmas német királyság mellett Franciaország egy része, Itália és közép-európai területek fölött is uralkodik, német-római császárrá koronáztatja magát, és engedelmességre akarja kényszeríteni a pápát.

I.u. 987: - A nagy hatalmú francia hűbérúr, Carpet Hugo lesz az első francia király. Franciaország ettől kezdve kilencszáz évig királyság.

I.u. 960: - Lengyelország megalapítása. Mieszko herceg egységes állammá teszi Lengyelországot, és felveszi a kereszténységet.
Hirdetés

I.u. 1001 január 1 (vagy 1000 december 31): Magyarország megalapítása. I. István király idején indul meg a magyar feudális állam és társadalom kialakulása.

I.u. 1066: Hustingsi csata. - Normandiai Vilmos legyőzi az angolokat és a csatában elesett Harold király helyére lép.

I.u. 1096 - 1270: A Keresztes háborúk. - A keresztény európaiak megkísérlik visszahódítani Jeruzsálem szent városát a muzulmánoktól. A királytól a közemberekig sokanindulnak harcba. Hitük szerin ,, szent háborút,, vívnak, és kersztényeknek nevezik magukat. 1099-ben sikerul elfoglalniuk Jeruzsálemet, de 1187-ben Nagy Szaladin muzulmán hadvezér visszafoglalja a várost. A további ostromok sikertelenek a keresztesek részéről,de európába visszatérve új találmányokat és eszméket hoznak.

I.u. 1273: A Habsburg dinasztia. - Habsburg Rudolfot császárrá koronázzák. Birodalmuk egyre csak nő, és egészen 1918-ig fönnmarad. I.u. 1300 körül: Az Oszmán Birodalom. A török muzulmánok és királyuk, I. Oszmán a földközi-tenger és közel-kelet térség nagy részét elfoglalja. Ők lesznek a muzulmán világ vezetői. A birodalmuk 1923-ig fönnáll.

I.u. 1347: "Mindenkit megöl a Fekete halál". A ,,fekete halál,, - a pestis egyik fajtája, amelyet a feltételezések szerint a bolhák és az élősködők terjesztenek és adnak át a patkányoknak - keletről kezd terjedni. 1347-ben kereskedőhajókon hurcolnak de Európába. Minden idők legnagyobb és legpusztítóbb járványa ez; Európa összlakosságának egyharmadát elpusztítja.

I.u. 1337 - 1453: A száz éves háború. - III. Edvárd angol király igényt tart a francia trónra is. Csatát csata után vívnak, mert Anglia minél nagyobb francia területet akar megszerezni. Végül a franciák nyernek.

I.u. 1469: Spanyolországban az Argóniai Ferdinánd és a Kasztilliai Izabella házassága egyesíti a félsziget két részét. Seregük kiűzi az arabokat a déli területekről. Pénzzel támogatják Kolombus expedícióit.

I.u. 1492: Kolombusz Kristóf felfedezi Amerikát. Kolombus célja, hogy megkerülje Afrikát, és eljusson Indiába. Ám utazása váratlan fordulatot vett, mert nem Indiába, hanem egy ,,új világba,, jutottak. Mivel az elején azt hitte, hogy Indiában van, az itt élő őslakosokat indiánnak nevezte.
Habsburg Tribute - A Nagy Habsburg-ház
A tribute to the Great House of Habsburg - Habsburg Birodalom névvel szokás illetni a Habsburg-ház kezén levő államok összességét I. Rudolf német király 13. századi uralkodásától kezdve egészen az Osztrák-Magyar Monarchia 1867-es megalakulásáig. A Habsburgok osztrák és spanyol ágának 16-17. századi elkülönülésének idejére vonatkozóan szokás külön dunai Habsburg Birodalomról és Spanyol Birodalomról beszélni.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Európa történelme, Középkor, Konstantinápoly, viking, német királyság
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-05-22 21:26:55
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü