Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
I.e. 4000 és 3000: Megalitok kora. Európában sokféle megalitnak nevezett sírköveket emelnek. I.e. 2000 körül: Európa két arca, míg a mediterrán vidékeken élők technikája egyre fejlettebb - Európa magazin
részletek »

Európa történelme - Ókor

Az Európa Tuti Magazin szeretné megismertetni látogatóival jobban kontinensünk múltját, jelenét és jövőjét. Politikai hírek, legújabb törvények, legfrissebb hírek találhatóak mindig az oldalon. Magyarország 2011. jan. 1-jével lett az EU soros elnöke.
Európa magazin
Itt vagy: Európa magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Európa történelme - Ókor
Európa történelme - Ókor
Ókori Európa - Az egykori Római Birodalom
I.e. 4000 és 3000: Megalitok kora. Európában sokféle megalitnak nevezett sírköveket emelnek. I.e. 2000 körül: Európa két arca, míg a mediterrán vidékeken élők technikája egyre fejlettebb, Európát még mindig kőkorszaki életet élő nomádok lakják, akik Ázsia egyes részeibe is elvándorolnak.
I.e. 1400 és 1200
A görög és mediterrán hajósnépek letelepedésre alkalmas helyet keresve sorozatosan támadják a szomszéd országokat. Lerombolják a hettita birodalmat.

I.e 1200. - Kelták kora
Észak-Európa vándornépei fokozatosan letelepednek és falvakban gazdálkodnak. 800 körül a kelták sót és vasat bányásznak Hallstattban (Ausztriában). I.e 1200: Trójai háborúk. Az egymással versengő görög városállamok, Trója és Mükéné harca. Homérosz eposza szerint a mükénéiek egy falóba rejtőzve jutnak be Trójába.

I.e. 753 - Róma születése
Róma alapítói a legenda szerint Romulus és Remus, akiket csecsemőként nőstényfarkas szoptatott. I.e. 750 körül: a görög városállamok a harcok kora után ismét megerősödnek. 700 - 400 körül: Az etruszkok. Közép-Itália lakói meghódítják a szomszédos vidékeket és városokat építenek. Értenek a fémmegmunkáláshoz, jó kereskedők, és tudják, hogyan kell a földet alkalmassá tenni a búzatermesztésre. 600-tól 200-ig ők Róma urai.

I.e. 510 - 509 - A római köztársaság
Róma népe felkel felkel zsarnok királya, Terquinius ellen, és létrehozza a ,,köz államát,, azaz a köztársaságot.

I.e.600 körül - A spártai katonaállam
Spárta görög városállam, ahol még a legifjabb polgárokat is az állam feltétlen szolgálatára nevelik. A spártaiak megvetik művészeteket. Rabszolgák tömegeit dolgoztatják.
Hirdetés

I.e. 490 - 480
A görögök legyőzik a perzsákat a görög kolóniák felszabadításáért vívott maratoni csatában. A bosszúra éhes Xerxész, az új perzsa király ezután hatalmas sereggel elfoglalja Görögországot, miután a legenda szerint a Thermopülei szorosnál legyőzi a mindhalálig küzdő 300 spártait. A Szalamiszi csatában azonban flottája vereséget szenved. I.e. 338: II.Philipposz, az észak-görögországi Makedónia uralkodója Spárta kivételével minden városállamot legyőz, és egyesíti az országot.

I.e. 264-i. sz. 250 - A Római Birodalom:
A jól képzett római hadsereg az akkor ismert világ nagy részét meghódítja. A rómaiak hatékonyan kormányoznak, számtalan várost és sok ezer kilométernyi kitűnő utat építenek. Részletes jogrendet dolgoznak ki és új mezőgazdasági módszereket vezetnek be. Hatalma csúcsán a birodalom felőli Nyugat- és Dél-Európát, Afrika Szahara fölötti részét és Délnyugat-Ázsiát.

I.e. 264 - Az első pun háború.
Róma és Karthágó vetélkedése a földközi-tengeri kereskedelemért. Első háborújuk során Róma megszerzi Szicíliát.

I.e. 218 - Hannibal átkel az Alpokon.
A második pun háború során a punok híres hadvezére, Hannibál hadseregével és harminkét elefánttal átkel a Pireneusokon és az Alpokon Itáliában. Három csatában legyőzi a rómaiakat. Amikor vereséget szenved, öngyilkos lesz, nehogy fogságba essen. I.e.

149-146 - A harmadik pun háború.
Róma porig rombolja a nagy Észak-Afrikai város, Karthágót. A férfiakat, nőket és gyermekeket eladják rabszolgának.

I.e. 133-122 - A római polgárháború.
A kormányzati változásokat követelő Gracchus fivérek meggyilkolása után Rómában közel egy évszázadig polgárháború dúl.

I.e. 77 - A rabszolgalázadás.
Spartacus és más szökött gladiátorok vezetése alatt a rabszolgasereg 100 000 főre duzzad; a lázadást leverik.

I.e. 58-44
Julius Caesar meghódítja galliát (58-51), és rabszolga tömegével tér vissza Rómába. Caesari. e. 45-ben a birodalom egyeduralkodója lesz, de egy évvel később, i. e. 44 márciusában meggyilkolják.

I.e. 27
Octavianus, Caesar utóda felveszi az ,,Augustus,, nevet és Imperator - Róma első császára - lesz. Uralkodása békét hoz a birodalomnak. I.u. 98-117: Róma I.u.116 körül Traianus császár alatt éri el hatalma csúcsát, aki kelet felé terjeszti ki birodalmát.

I.u. 117-138
Hadrianus császár megerősíti birodalma védelmi rendszerét, I.u.122-ben felépíti ,,Hadrianus Falát,, hogy a Skócia felől támadó piktek ne hatolhassanak be Britanniába.

I.u. 286 - A Római Birodalom kettészakad.
Diocletianus császár birodalma túl nagynak bizonyul ahoz, hogy Rómából irányítsák. Kétféle, egy Keleti és egy Nyugat részre osztják. A keresztényeket kegyetlenül üldözik.

I.u. 455
Germán vandálok kifosztják Rómát.

I.u. 476
Barbár királyságok jönnek létre egész Európában.

I.u. 476
Romulus Augustus császár trónfosztásával a Római Birodalom széthullik.
A Római Birodalom - Róma légiói
A légió (legio) a Római Birodalom története folyamán hosszú ideig a hadsereg alapvető szervezeti egysége volt. Létszáma és szerkezete hosszú története során sokszor és sokat változott, hogy a késő császárkorra végül a hatékonyabb, mozgékonyabb alakulatok vegyék át a helyét. A légiók számára nem csak Rómában soroztak, hanem egész Itáliában. Augustusnak az actiumi csata után korabeli források szerint 50 légiója volt. A légió létszáma 5-6000 fő volt, amely 10 cohorsra és 59 vagy 60 centuriára oszlott.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Európa történelme, Ókor, Megalitok, Római birodalom, perzsák
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-05-23 21:43:24
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü