Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nyugat-Európa Európa leggazdagabb régiója. Ide hat ország tartozik, Franciaország, a Benelux-államok (Belgium, Hollandia, Luxemburg) Egyesült Királyság, és Írország. Ezek az országok nemcsak - Európa magazin
részletek »

Nyugat-Európa országainak gazdasága

Az Európa Tuti Magazin szeretné megismertetni látogatóival jobban kontinensünk múltját, jelenét és jövőjét. Politikai hírek, legújabb törvények, legfrissebb hírek találhatóak mindig az oldalon. Magyarország 2011. jan. 1-jével lett az EU soros elnöke.
Európa magazin
Itt vagy: Európa magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Nyugat-Európa országainak gazdasága
Nyugat-Európa országainak gazdasága
Nyugat-Európa Európa leggazdagabb régiója
Nyugat-Európa Európa leggazdagabb régiója. Ide hat ország tartozik, Franciaország, a Benelux-államok (Belgium, Hollandia, Luxemburg) Egyesült Királyság, és Írország. Ezek az országok nemcsak Európára és az Eu-ra vannak jelentős hatással, hanem az egész Föld gazdaságára.
A Brit-szigeteken két ország fekszik: a kisebb Írország és nagyobb területű Egyesült Királyság. - Az Egyesült Királyság fő energiahordozói a kőolaj, a földgáz, a feketekőszén és a hasadó anyagok (pl.: uránérc). A kőolajat és a földgázt az Északi-tengerből nyerik. Szállításuk tenger alatti vezetékeken, illetve tankhajókon történik. A kőszén nagy részét a Pennine-hegységből, és más hegységekből nyerik. A villamosáram termelésében a legnagyobb szerepet az atomerőműveknek tulajdonítják. A vas- és színesfémkohászat üzemei a szénmezők közelében és a kikötővárosokban, pl.: Glasgow-ban találhatók.

A legnagyobb ipari központ Közép-Angliában Birmingham. - A szénbányászat és a rá épülő hagyományos iparágak sz utóbbi évtizedekben sokat veszítettek a jelentőségükből. Az ágazat hanyatlása sok gondot jelent: pl.: munkanélküliséget, elvándorlást. Ezen a munkások átképzésével, adókedvezményekkel támogatott korszerűsítésével próbálnak enyhíteni. Ennek nyomán a nehézipar hagyományos szerkezete is átalakult (szerkezetváltás).

A feldolgozóipar legfontosabb ágazata a gépipar. Hazai alapanyagra, jól képzett szakmunkásgárdára épül. Belföldi és külföldi piacra egyaránt termel. Nagyfokú szakosodása és a gyártmányok kiváló minősége jellemzi. A brit gépjárműipar üzemeinek egy részét külföldi (amerikai, japán, német) cégek vásárolták meg. Az előállított autók fele külföldön talál vevőre. Az elektronikai, elektrotechnikai ipar korszerű termékeit (pl.: híradástechnikai, számítástechnikai, orvosi elektronikai eszközöket) a főváros környékén és az egyetemi városokban állítják elő.
Hirdetés

A vegyipar a kikötővárosokba települt. Műanyagot, festékeket, gyógyszert gyárt. Nyersanyagai a kőolaj, a földgáz, a kőszén és a kősó. A textiliparban egyre fontosabb műszál is a vegyipar terméke. A könnyűiparban a textilipar a legfontosabb ágazat. Hazai nyersanyaga a gyapjú. A gyapotot külföldről szerzi be. A legjelentősebb központja Manchester. Az angol farmok jól felszerelt, sok műtrágyát, nemesített vetőmagot használó gazdaságot. A szántóföldi termelés főleg DK-en jellemző.

A megtermelt árpa, búza és burgonya fedezi a hazai szükségleteket. Jelentős a városokat ellátó zöldség., gyümölcs- és virágkertészetek szerepe. Az ÉNy-i és É-i országrész legelői az állattartás területei. Nagy-Britannia Európa legjelentősebb juhtenyésztő országa. Emellett fontos szarvasmarha, hússertés, pulyka és versenyló tenyésztése is. A mezőgazdasági termesztési érték nagyobb részét az állattenyésztés adja. Az ország alapvető élelmiszerekből szinte önellátó.

Nyugat-Európa legnagyobb országa Franciaország. - A vegyipar a behozott nyersanyagokat a kikötővárosaikban, a hazaiakat a bányák körzetében dolgozza fel. A foglalkoztatásban és exportban egyaránt fontos a textilipar szerepe, amely Lyonban és Párizsban összpontosul, de üzemei az ország egész területén megtalálhatók. Párizs a kozmetikai és a divatipar első számú világközpontja is. (Híres divatcég pl.: a Dior, és Pierre Cardin.) A szolgáltatások egyre bővülő gazdasági ágat jelentenek. Sok munkahelyet biztosítottak az utóbbi évtizedekben, különösen a női munkaerő foglalkoztatásában. A tengerpartok, az ország kulturális kincsei, a főváros, a Loire-menti kastélyok, a gyógyfürdők, az Alpok a turizmus legvonzóbb - fontos beviteli források. Franciaország mezőgazdasága változatos ághajlatának megfelelően igen sokszínű.

A mezőgazdaság termékeiből jelentős jut kivitelre. Az országban a növénytermelés és állattenyésztés egyaránt jelentős. Termékei közül exportcikk a gabona, a szőlő és a bor. A szőlőtermesztésben Franciaország Olaszországgal vetekszik a világelsőségért. Az előállított bor nagy része konyak és pezsgő formájában kerül a világpiacra. A szántóföldeken északon a cukorrépa és a burgonya, délen a napraforgó termesztése a jellemző. A zöldség- és gyümölcstermelés főleg a nagy hazai igényeket elégíti ki. Az állattenyésztés jelentősége a tekintélyes méretű állatállománynak, valamint a takarmánytermelő területeknek köszönhető.

A csatornák, szélmalmok, tulipánok, sajtok és a fapapucsok hazája Hollandia. - Az Északi-tenger partján fekszik, a Hollandalföldön és mélyföldön. A hollandok évszázadok óta küzdenek a tengerrel, gátakkal és csatornákkal. A holland mezőgazdaság vezető ága az állattenyésztés. A kitűnő tejelő fekete-fehér fríz fajtájú tehernek az év nagy részében a szabadban legelnek. Az állatok tejhozama igen magas, amit a tervszerű fajtanemesítésnek és gondozásnak is köszönhetnek. A szántőföldek nagyobb részen termelt takarmánynövények is az állattartást támogatják. Az Ijssel-tó és a Rajna közti termékeny területen zöldség- és virágkertészetek sorakoznak. A földgázzal fűtött üvegházakból egész évben friss zöldségfélék szállítanak a bel- és külföldi piacokra.

A vágott virágok, virághagymák és -magvak kivitele is jelentős. Az ország középnyugati részén lévő hatalmas, patkó alakú városodott terület a Randstad. Az üzemek többsége két nagy kikötővárosba - Rotterdamde és Amszterdamba - és néhány hajóval is elérhető kisebb városba tömörült. A legtöbb iparág külföldi nyersanyagokat dolgoz fel, és a késztermékek nagy részét is külföldön értékesítik. Nemcsak Európa, hanem a világ legforgalmasabb kikötővárosának számít Rotterdam. Bár az ország gazdasági, kereskedelmi, pénzügyi központja a főváros, Amszterdam.

Belgium az Északi-tengertől DK-i irányban található, Hollandia szomszédságában. - Az ország mezőgazdasági központja Flandria. Termékeny talaján főleg ipari növényeket, a városok körül kertgazdaságokban zöldségféléket, virágokat és almát termesztenek. Ezen a tájon alakult ki az ország jelentős textilipara. Szőnyegszövésben és kivitelben ma is első Európában. A táj déli részén épült a főváros, Brüsszel, a NATO és az Európai Bizottság székhelye.

A kikötővárosai közül Antwerpen jelentősége a legnagyobb. Vegyipar (kőolaj-finomítás, gyógyszer- és fotokémiai ipar - AGFA) sok szakképzett munkaerőt foglalkoztat. Gyémántcsiszoló üzemei világhírűek. A Meuse-folyó mentén 30-50 km-es sávban hatalmas nehézipari övezet húzódik. Belgium gépgyártásra a nyersanyagigényes ágazatok és a korszerű fegyvergyártás jellemző.

A törpeállamok után Európa legkisebb területű országa, Luxemburg. - Ma az Eu-ban itt a legnagyobb az 1 főre jutó GDP értéke. A főváros, Luxemburg az EU második legfontosabb központja. Az Európai Parlament titkársága, az Európai Unió Bírósága, beruházási bankja, pénzügyi és statisztikai intézményei külön negyedbe tömörültek. Mellettük a biztosítótársaságok csoportosulnak, hírnevet teremtve a kis országnak.
Napoleon Boulevard - Európa visszavár + dalszöveg
Álmodik a szív, és száll, hozzád száll. Kárpátok mögé, úgy sír, ha arra jár. Vár rád, tudom, hogy vár, még rád vár, Karját nyújtja feléd, Európa visszavár. Álmodik a tűz, úgy ég, úgy fáj. Álma gyönyörű, Európa visszavár. Vár rád, tudom, hogy vár, még rád vár, Karját nyújtja feléd, magához ölel és újra élhetsz. Vár rád, tudom, hogy vár, még rád vár, Karját nyújtja feléd, Európa visszavár. Álmodik a csend, békét ígér. Fönn és idelenn zászlónk még hófehér. Vár rád, tudom, hogy vár, még rád vár, Karját nyújtja feléd, Európa visszavár. Látod, vár rád, tudom, hogy vár, még rád vár, Karját nyújtja feléd, Európa visszavár. Vár rád, tudom, hogy vár, még rád vár, Karját nyújtja feléd, Európa visszavár. Látod, vár rád, tudom, hogy vár, még rád vár, Karját nyújtja feléd, magához ölel és újra élhetsz. Vár rád, tudom, hogy vár, még rád vár, Karját nyújtja feléd, Európa visszavár.
Szólj hozzá a cikkhez
Forrás: Wikipédia
Címkék - Nyugat-Európa, Franciaország, Benelux-államok, Belgium, Hollandia, Luxemburg
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-05-22 20:49:37
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü